ד"ר לסלי ברודו מיטס, מנהלת תכנית ה-GMBA על אתיקה וחדשנות טכנולוגית

במסגרת סדרת הרצאות 'ניהול על הבר' נערך מפגש בנושא: קבלת החלטות בעולם החדש, בו התארחו ד"ר לסלי ברודו מיטס, מנהלת תכנית MBA Sofaer Global בפקולטה לניהול וד"ר ג'וליה שמיר, המרצה בתכנית זו בנושא אתיקה עסקית.

06 אוגוסט 2018
ד"ר לסלי ברודו מיטס, מנהלת תכנית ה-GMBA

ערב במסגרת סדרת המפגשים 'ניהול על הבר' בנושא: מיזמות למנהיגות – קבלת החלטות בעולם החדש, נערך בבר ה"טיילור מייד" בתל אביב, בהשתתפות צעירים ויזמים בתחילת דרכם, שהגיעו לאירוע שיזמה הפקולטה לניהול ע"ש קולר באוני' תל אביב. במפגש התארחו: ד"ר לסלי ברודו מיטס, מנהלת תכנית
MBA Sofaer Global ביזמות וחדשנות בפקולטה לניהול וד"ר ג'וליה שמיר, המרצה בתכנית זו בנושא אתיקה עסקית.

הערב עסק במחיר החדשנות בהיבט של האתיקה. הקצב הגובר של הטכנולוגיה שינה את החיים באופן משמעותי במכלול היבטים של הרגלי צריכה, נהלי עבודה, תקשורת ועוד ובמקביל עולות מחלוקות אתיות חדשות - למשל בנושאים כמו פלישה לפרטיות, הנדסה גנטית, מכוניות אוטונומיות ועוד.

לדברי ד"ר לסלי ברודו מיטס, "מגמת העלייה במספר הסטארט אפים תמשך בכל העולם, בשל השילוב בין ההיבט המחקרי של פיתוח ומציאת פתרונות לבין ההיבט העסקי של פיתוח וניהול חברה." בהתייחסה לעניין האתיקה ציינה  ד"ר ברודו מיטס ש"הטכנולוגיה משנה את החיים של כולנו ולמעשה משנה גם את האופי שלנו כאזרחים. עלינו להתמודד עם שאלות מורכבות בעולם של אי ודאות, כאשר אין בידנו מפת דרכים לעתיד. האתגר המרכזי הוא כיצד לחזות ולנהל את האתגרים האתיים לאור התפתחויות הטכנולוגיות. אתגרים, שבחלקם, עדין אף אחד לא חשב עליהם."

לדברי ד"ר ג'וליה שמיר, "המטרה הכוללת של חדשנות היא לשפר ולעשות דברים בצורה טובה יותר, כך שהמסר הוא חיובי ברובו, אלא שלא ניתן להתעלם משאלות אתיות העולות בהקשרים של נושאים דוגמת מיפוי גנטי והמשמעות עבורנו כיחידים וכחברה, כיום ובעתיד. יזמים, שיהפכו בהמשך דרכם למנהלים, חייבים להתמודד כבר בשלבים ההתחלתיים של פיתוח המיזמים ובוודאי שבהמשך, כמנהלים, עם שאלות מורכבות אלה."

ד"ר שמיר הסבירה שבעוד קבלת החלטות על ידי אנשים נחשבת למוטה, נתונה להשפעות שונות, הרי שלכאורה קבלת החלטות על ידי מכונות ומחשבים אמורה להיות אובייקטיבית. אלא שההחלטות תלויות בנתונים המזינים אותם, כך שצריך לזכור מהו בסיס הנתונים לפיה פועלת המכונה. אחת השאלות האתיות שהוצגו היא של המכוניות האוטונומיות - כיצד לתכנת את המכונה שנכנסת לתאונה ויש בפניה דילמה בזמן אמת. האם על הנהג להפנות את המכונית ימינה ולהתנגש בקיר או שמאלה ולפגוע בהולכי רגל? על כך נערכים מחקרים רבים הנועדו לבחון כיצד להזין את הנתונים. לשאלה מהקהל - מדוע יש צורך במכוניות האוטונומיות, אם אלו הסיכונים, התייחסה ד"ר שמיר ואמרה  כי "בראייה כוללת הנתונים מצביעים על כך  שמכוניות אלה יביאו לנהיגה זהירה יותר ולהפחתת מספר התאונות הכללי. החדשנות היא המניעה את תהליכי השינויים המבניים בחברות, בתעשיות ובכלכלות ולא צריך לחשוש מהשינוי אבל כן יש להיערך להשלכות של החדשנות ובכלל זה של ההיבטים האתיים."

הפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב עורכת את סדרת מפגשי ניהול על הבר בשיתוף Wize  - מיזם חברתי הפועל לקידום מדע, תרבות, ידע וטכנולוגיה לקהל הרחב תוך שילוב תוכן ובילוי.

לצפייה בתמונות מהמפגש