כיצד Case Study מענף התעופה השפיע על ענף הגנרטורים בישראל
"אני רוצה להחזיר אתכם לשנת 2008 העליזה", אומר אופיר כהן, מנכ"ל חברת שמרלינג סינכרו הנדסת אנרגיה (גנרטורים) וחברת VENTA אוורור, וגם בוגר מחזור 26 של התכנית – כשהוא מסביר מה היה הדרייב המרכזי שדחף אותו להצטרף לתכנית, "הכלכלה העולמית מתחילה להתמוטט וכל יום בנק אחר פושט את הרגל. אף אחד לא הבין מה קורה ומה עומד לקרות וחשבתי שיהיה מעניין ללמוד מה אומרת האקדמיה על העניין ואיזה מודל כלכלי יכול היה להסביר ולצפות את מה שקרה." בנוסף' רצה כהן להבין איך מגיעים לשורה התחתונה בדו"חות התזרים והבין ש"אין מנוס מללמוד גם את זה בצורה מסודרת ומקצועית".
בגיליון השבת של עיתון גלובס הוא נתקל במודעת פרסומת של תכנית ה-Executive MBA של רקנאטי, והשאר היסטוריה. "מכיוון שאיינשטיין אמר פעם שצירוף מקרים זו הדרך של אלוהים להישאר אנונימי, מצאתי את עצמי תוך זמן קצר נרשם לתכנית."
לא באמת הגעת רק בגלל גלובס, נכון?
הנטוורקינג שלנו הגיע עד פאריז: במסגרת אחת העבודות הקבוצתיות נדרשנו לנתח CASE STUDY במסגרתו חברת LENOVO הסינית רכשה את חטיבת המחשבים הניידים של IBM והתלבטה כיצד למתג את עצמה. החלק שלי היה לנתח את האסטרטגיה ולהחליט מה הכי טוב ל-LENOVO, ולאחר שסיימתי את חלקי, שלחתי אותו לחברת הקבוצה, רומינה. שמח וטוב לב נסעתי הביתה דרך כביש 6, זה היה חורף, ירד גשם זלעפות וכרגיל, הייתה תאונה שגרמה לי לעמוד שעות בפקקים. לפתע אני מקבל טלפון ועל הקו רומינה שנמצאת כרגע בתערוכה בפאריז ואומרת לי שהיא קראה את הניתוח שלי והוא מצוין, אולם חייבים לשנות משהו באסטרטגיה. ואז היא אומרת גם עופר חושב ככה, קח דבר איתו, והנה אני מוצא את עצמו תקוע בגשם בכביש 6, על הקו עם רומינה ועופר בלוך - שהיום מנכ"ל חברת חשמל - מתערוכה בפאריז, דנים על האסטרטגיה שלLENOVO ."
סיפוק מקצועי – "בסיום קורס הערכת שווי של חברות, התבקשנו לבחור חברה ציבורית שהדוחות שלה מפורסמים ולבצע הערכת שווי עבור החברה. אנחנו בחרנו את חברת נטויז'ן וכיוון שנעה רם, חברת הקבוצה הייתה מנהלת לקוחות VIP של החברה. עבדנו על זה הרבה אבל הצלחנו להוציא דו"ח עם הערכת שווי של 1.5 מיליארד ש"ח. חודש וחצי לאחר מכן נטויז'ן נרכשה ע"י סלקום והערכת שווי שהחברה קיבלה הייתה 1.5 מיליארד ש"ח. צחקנו על כך בקבוצה, שנדרוש מהם מכתב התנצלות ופיצוי כספי על כך שהם עשו שימוש בהערכת השווי שלנו..."
יישום מעשי תוך כדי לימוד – "באחד הקורסים למדנו על ההבדלים בין חברות התעופה וכיצד חברת תעופה קטנה יכולה להתחרות עם כל החברות הגדולות ואף להרוויח כסף (מיקום של שדות תעופה זולים, מהירות פריקת המטוס מנוסעים והמראה בחזרה, תפוסת מטוס באחוזים, תפעול וכו'). אחד הגורמים המעניינים בתפעול היה הבחירה של החברה לעבוד עם דגם אחד של מטוסים על מנת להתמחות אך ורק בו, להחזיק חלקי חילוף ולתפעל אותו ביעילות מרבית. התברר שתחזוקה של סוג אחד של מטוס בלבד, חסך לחברה כסף רב (למרות המגבלות הנובעות מהחלטה זו).
ניסיתי לראות אם אני יכול ליישם את זה בשמרלינג גנרטורים, בה עבדתי. אחת הבעיות התפעוליות שלנו - בצי של מאות גנרטורים להשכרה בהספקים שבין 20 קו"א ועד 1650 קו"א - היתה לטפל בכל כך הרבה גנרטורים שונים בהספקים שונים. החזקנו גנרטורים לכל הספק: 20, 40, 60, 80 וכן הלאה, והבעיה הייתה להחזיק חלקי חילוף לכל אותם עשרות סוגי גנרטורים. כשראיתי מה ההשפעה של החזקת ציוד מסוג אחד עשה לדוחות הכספיים של החברה החלטתי ליישם את זה גם בשמרלינג. החלטתי לצמצם את צי ההשכרה למספר קטן של הספקים וכך, למשל, לקוח שצריך 80 קו"א יקבל 100 קו"א ולקוח שצריך 180 קו"א יקבל 220 קו"א. כך צמצמנו את כמות סוגי הגנרטורים, כמות חלקי החילוף במחסן, הדרכת הטכנאים, מקום לחלקי חילוף ברכב, מחיר לכמות מול הספקים ( הן לציוד והן לחלקי החילוף) ועוד. וכךCASE STUDY מענף התעופה בקורס בתכנית ה- Executive MBA של רקנאטי השפיע על ענף הגנרטורים של מדינת ישראל."
איך מנהלים עם לוח זמנים עמוס יכולים להתמודד עם לימודים, שלהם התחייבויות נוספות? איזו עצה היית נותן למי ששוקל ללמוד בתכנית?
"הרבה עשו זאת לפניכם והרבה יעשו זאת אחריכם, הכל עניין של פרופורציות. אני יודע שכולם רוצים להיות הכי טובים, אבל לא חייבים להיות מצטיין דיקאן. אני זוכר שגליה, מנהלת הכיתה, הייתה משתגעת מזה שבימים של בחינות היינו יושבים למטה עם הקפה וממשיכים לדבר גם כשהתחיל זמן המבחן והיא הייתה מתזכרת אותנו שנכנס כבר לכיתה.
לכל מי שחושב שיש לו עומס שיבוא אלי, במהלך התואר עם כל הלחץ של העבודה, נולד לי ילד רביעי, בניתי בית והמשכתי לשחק כדורסל באליצור נתניה.
להשקפתי - אם לא חשוב לכם לדעת למקסם את הרווח בחברה שלכם ולנתח דוחות כספיים, ללמוד הערכת שווי חברות, להבין באמת מימון, להכיר ולדעת איך עובד עולם השיווק, ללמוד מאינספור אירועים של חברות בעולם, לקבל כלים שיעזרו לכם להצליח בתפקיד הבא, להרחיב את רשת הנטוורקינג עם חברים חדשים שהם גם חברים לחיים ולשאוף להגיע לדרגות ניהול בכירות במשק - אז כנראה שבאמת אין לכם מה לחפש בתכנית הזו.
אבל אם משהו מכל מה שחוויתי נוגע בכם, אז זה בדיוק המקום ללמוד בו.