לא לוקחים בכלל ימי מחלה? כנראה אתם עובדים בחברה משפחתית

מחקר דני מצא שבחברות משפחתיות העובדים נעדרים פחות. בנוסף מצא המחקר כי בחברות שבהן שיטת התגמול הרבה יותר אגרסיבית – כלומר, היעדרויות תכופות יפחיתו את הסיכוי לקבלת העלאת שכר או קידום - שכיחות ההיעדרויות היא נמוכה יותר.

07 אוגוסט 2017
לא לוקחים בכלל ימי מחלה? כנראה אתם עובדים בחברה משפחתית

האם עובדים בחברות משפחתיות נעדרים פחות מהעבודה מאשר עובדים בחברות לא משפחתיות? זאת אחת השאלות שעמדו במוקד מחקר חדש שנעשה בדנמרק על ידי פרופ' מורטן בנדסן מאוניברסיטת קופנהגן, פרופ' מרגריטה טסוטסורה מאוניברסיטת שיקגו ופרופ' דניאל וולפנזון מאוניברסיטת קולומביה והוצג באחרונה בכנס של מרכז רעיה שטראוס לחקר עסקים משפחתיים בפקולטה לניהול. השלושה בדקו את נתוני ההיעדרויות של כל העובדים ב-2,600 חברות בדנמרק (בעיקר חברות גדולות, כלומר יותר מ-250 עובדים), וכמו תמיד במחקרים מהסוג הזה - אפשר להשליך ממנו גם על השוק הישראלי.

"חברות מקדישות תשומת לב ניכרת לאופן שבו ניתן להגביר את המוטיבציה של העובדים במטרה להגדיל את הפריון שלהם. לדוגמה, יש חברות שמשלמות לעובדיהן לפי תפוקות ו/או מקדמות אותם בהתאם לביצועיהם בהשוואה לאחרים", נכתב בתחילת המחקר, "אבל יש ראיות מעטות לאפקטיביות של כלים כאלה או אחרים על מידת המוטיבציה. האם יש הבדלים משמעותיים ברמת האפקטיביות בין חברות שונות? האם הבדלים אלה נובעים מסוג העובד או מסביבת העבודה? והאם לסביבת העבודה יש השפעות שונות על סוגי עובדים שונים?" תוהים כותבי המחקר.
המחקר מצא, בין השאר,  כי בחברות משפחתיות מספר ימי ההיעדרויות נמוך מזה שבחברות פרטיות שאינן משפחתיות. לדברי החוקרים זהו נתון מעניין כיוון שהדעות חלוקות על האופן שבו שליטה משפחתית בחברה משפיעה על התנהגות העובד. מצד אחד, נהוג לחשוב שלעובדים בחברות משפחתיות יש פחות מוטיבציה והם פחות משקיעים (כלומר, ייעדרו יותר), בין היתר משום שלחברה עצמה קשה לגרום לעובדים שאינם בני משפחה לחשוב שכישרון ולא נפוטיזם הוא הסיבה העיקרית לקידום. מצד אחר, ייתכן שדווקא שליטה משפחתית יוצרת יותר מוטיבציה בקרב העובדים כיוון שלבעלי החברה יש אופק רחוק יותר ויש להם יתרון יחסי בשימור חוזי עבודה. כמו כן, כיוון שהם בעלי עניין, כלומר, ערך החברה משפיע על ערך ההון הפרטי שלהם, הם מפקחים הרבה יותר על עובדיהם ו/או נוקשים ביחס להיעדרויות. תוצאות המחקר שלנו מותאמות יותר להנחה השנייה", כותבים החוקרים.

 

לקריאת הכתבה על המחקר בגלובס
לצפייה בסרטון של ד"ר נאוה צברי, מנהלת המרכז לעסקים משפחתיים בפקולטה לניהול, מסבירה על המחקר

צור קשר תואר ראשון
 

מתעניינים בלימודים?

 
 *
 *
 *
 *
מתעניין בתכנית *

 
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>